Birman
Birman
Geniş, yuvarlak ve güçlü bir kafası, dolgun yanakları, yuvarlak bir burnu, sağlam ve iyi gelişmiş bir çenesi vardır. Yuvarlak uçlu kulakları orta uzunlukta, aşağı doğru genişleyerek ve birbirinden iyice ayrık olarak başına oturur. Gözleri yuvarlak ve dış kenarları hafifçe yukarı kalkıktır. Bedeni uzun ve iyi gelişmiştir. Bacakları orta uzunlukta ve kalındır. Patileri geniş, yuvarlak ve sağlamdır. Kuyruğu bedeniyle orantılı ve orta uzunluktadır. Tüyleri uzunca ve ipeksi bir dokudadır. Boynununu süsleyen yaka gibi uzun tüyleri vardır. Karın bölgesinde tüyleri hafifçe dalgalıdır.
Karakteri
Edepli ve duygusal, enerji dolu ve oyuncudur. Birman kedisinin gözleri ve hayranlık uyandıran yüz ifadesi ister evcil olsun, ister vahşi onu diğer kedilerden ayırır.
Renkleri
Dört ana renk mevcuttur. Mühür noktalı, mavi noktalı, çikolata noktalı ve leylak noktalı. Mühür noktalı da beden tüyleri muntazam açık krem rengidir, hatta karnı ve göğsü daha da açık olabilir. Lekeleri fok balığı kahverengisidir, patiler ise beyazdır. Mavi noktalı da tüyler mavimsi beyaz ile uçuk fildişi rengidir, göğüs ve karın bölgesinde tamamen beyazlaşır. Çikolata noktalı kedilerde tüyler sabit bir şekilde fildişi rengidir. Benekleri sütlü çikolata tonlarında olup patileri beyazdır. Leylak noktalının tüyleri inci beyazıdır ve noktaları gri renktedir. Onun da patileri beyazdır. Her dört renkte de Birman kedilerinin gözleri morumsu mavidir.
Tüy Bakımı
Birman'ın uzun tüylerini hep iyi durumda tutabilmek için muntazam bakım yapılması gerekir.
Kökeni
Bugünkü Birman kedisinin ataları Burma'da ki eski Budist tapınaklara dayanır. Hindi-Çin'in rahipleri ve zengin pirinç yetiştiricileri Ölüm Tanrıçası ile konuşabildiğine inandıkları bu kedileri kutsallaştırmışlardı. Rahiplerle beraber Tibet'e bile giden kediler, Burma'lı bürokratların hediyesi olarak İngiliz ve Fransız subaylarla da Avrupaya gelmişlerdir. Fransa'da Burma'nın kutsal kedileri olarak adlandırılan bu ırk kısa tüylü Burmese ile karıştırılmamalıdır. Aslında Burmese kedisinin Burma ile hiç bir ilgisi olmadığından Burmese denilmesi de yanlıştır.